Kulturhuset Vig Bio

Hele Odsherreds biograf

Nyheder

NYHEDSBREV OKTOBER 2020

Oktober plejer at være en blandet affære af sol og regn. Når solen skinner, lokker naturen os ud til svampejagt, frugtplukning og bålhygge. Når det er koldt og mørkt trækker vi inden døre og gør det, som vi danskere er så gode til: Vi hygger! Stearinlys og varm kakao gør underværker på en kold dag. For de heldige står efterårsferien for døren, og i den anledning har Vig Bio da også et par godbidder til vores unge publikum på programmet. Småfolket kan komme med Far til fire, Onkel Anders, de fire skønne unger og elefanten Bodil til en ikke helt almindelig omgang familieterapi og tage med Adam Bigfoot på redningsaktion i Alaskas vildmark. Det kommer ikke til at gå stille for sig.

Sommertiden slutter den 25/10, hvor vi for anden sidste gang skal stille uret om. Også i flere af månedens film, er omstilling nøgleordet. Nogen skal omstille sig fra de norske fjelde til et bofællesskab i Karise, mens en anden skal omstille sig fra at være højt estimeret officer til at blive fængslet som forræder. En voldsramt kvinde skal til at skabe sig et nyt liv, en dristig journalist skal pludselig kæmpe for at overleve den sovjetiske hærs jagt på ham. Og så er der Erna – hun skal omstille sig fra et fredeligt liv på landet til et liv ved frontlinjen. Vi andre, vi skal bare smutte ind i biografens hyggelige mørke og tage med dem på rejsen. 

Husk at det stadig er en god idé at holde dig opdateret her på siden, hvor vi straks opdaterer, hvis der opstår ændringer i programmet.


DRUK
BIOGRAFKLUB DANMARK
DANMARKSPREMIERE
1/10 – 4/10 + 6/10 - 10/10 + 12/10 + 14/10 – 17/10 + 19/10 + 21/10 + 26/10 + 28/10
7/10 BABYBIO

Det rørende, morsomme og tankevækkende drama af Thomas Vinterberg handler om fire gymnasielærere/venner, der beslutter sig for at teste en norsk filosofs teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Nordmandens teori postulerer, at med alkohol i blodet åbner vi sindet for omverdenen og får derved kreativiteten til at stige. Vennerne kaster sig ud i forsøget og deres livs række af uendelige trivialiteter ændrer sig hurtigt. Det er for vildt. Alting løfter sig. Undervisningen og resultaterne ændrer sig til det bedre, og ikke mindst – de begynder at mærke glæden ved livet igen. Men i takt med, at genstandene ryger indenbords, skrider det fremad for nogen, og helt af sporet for andre. Det står lysende klart, at promiller kan skabe store resultater, men også at det kan have store konsekvenser. Hovedrollerne som de fire venner spilles af Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe.  Den 7/10 vises filmen som babybio med en smule lys i salen samt lav lyd!!!! Du er også velkommen uden baby, bare du accepterer, at babyerne evt. kan give lyd fra sig under filmen. Allerede nu ser DRUK ud til at blive den største danske filmsucces i 2020. Danskerne har tillid til biografernes håndtering af Corona smitteforebyggelse og tropper op i flot stil. Filmen vises med danske tekster.


TYSKTIME
DANMARKSPREMIERE
1/10-3/10 + 5/10 + 7/10 + 18/10

”TYSKTIME” foregår lige efter Anden Verdenskrig. Siggi Jepsen er sendt til en anstalt for adfærdsvanskelige unge, hvor han skal lære at rette ind. Skolegang er en del af opholdet, og i en tysktime bliver de bedt om at skrive et essay om "pligtens glæder". Siggi kæmper med opgaven og kan ikke få hul på bylden. I stedet begynder han at skrive om sin barndom i den nordtyske landsby Rugbüll ved den dansk-tyske grænse. Her er hans far politibetjent og han våger nidkært over om den lille bys indbyggere overholder reglerne. Især er det ham magtpåliggende, at den lokale kunstner Nansen (bygget over Emil Nolde) overholder nazisternes maleforbud. ”TYSKTIME”, der delvist er optaget ved det danske vadehav, er baseret på bogen af Siegfried Lenz og er en på én gang storslået og humoristisk beskrivelse af marsken og dens befolkning midt i krigens vanvid.


VORES MAND I AMERIKA
ØNSKEBIO
BIOGRAFKLUB DANMARK
5/10 + 10/10 + 12/10 + 14/10 + 17/10

Den 9. april 1940 angribes Danmark af det nazistiske Tyskland, der kræver øjeblikkelig og betingelsesløs kapitulation. Efter nogle timers forhandling overgiver regeringen sig og må indlede et samarbejde med nazisterne. På den anden side af Atlanten sidder Henrik Kauffmann, Danmarks ambassadør i Amerika. Henrik er verdensmand – og en vovehals – og han nægter kategorisk at føje sig efter nazisternes krav. I stedet kaster han sig ud i en rebelsk modstandskamp. Han vil besejre Hitler og give den danske befolkning friheden tilbage. Filmen har både amerikanske, britiske og danske skuespillere på rollelisten. I hovedrollen kan vi se Ulrich Thomsen, mens Mikkel Boe-Følsgaard spiller rollen som hans allierede – advokaten Povl Bang-Jensen.


REJSEN TIL UTOPIA
ØNSKEBIO
4/10 + 6/10 + 11/10 + 18/10 +20/10

Familien Fangel-Mo, bor på deres idylliske slægtsgård i de norske fjelde. Men begge forældre har frygtelig dårlig klimasamvittighed, for de er nødt til at pendle til arbejde i fly. En dag beslutter de sig for at gøre noget drastisk, for at være med til at redde planeten og deres børns fremtid. De rykker rødderne op og flytter fuld af forventning til Karise Permatopia, et selvforsynende, økologisk landsbykooperativ i Danmark. 
Men som så mange før dem har måttet sande, er det meget lettere at mene det rigtige – end at gøre det… Og i en familie fuld af individualister med masser af behov, drømme og temperament, bliver hverdagen sat på spidsen i sammenstødet mellem forældre og børn, idealisme og virkelighed, frihed og fællesskab. En rå, ærlig og ikke mindst hjertelig dokumentar om familieliv i klimakrisens skygge.


FAR TIL FIRE OG VIKINGERNE
PREMIERE
8/10-18/10 + 31/10

I den eller så sammentømrede familie står det ikke for godt til. Søs er seriøst træt af at skulle stå for al husholdningen – og være reservemor for sine søskende. Ole og Mia kan ikke holde ud at dele værelse et sekund længere og far har ikke overskud til at håndtere hverken problemerne eller Onkel Anders' opførsel. 
For at hjælpe med disharmonien, melder Onkel Anders hele familien til et ophold på et familieterapisted i en vikingelandsby. Med sig har de børnenes feriegæst Olivia og ikke mindste hele familiens krammedyr elefanten Bodil. Sidstnævnte kommer pludselig til at spille en hovedrolle i terapien, da hun bliver inddraget i en af de ivrige terapeuters selvopfundne vikinge-øvelser. Hjalp terapien ikke rigtigt på familiesammenholdet, så skal vi da lige love for at der sker noget, når det er søde Bodils liv, der er på spil!


FAMILIEN BIGFOOT
DANMARKSPREMIERE
8/10 + 10/10-18/10 + 31/10

Adam, som du måske husker fra Bigfoot Junior, har en højst usædvanlig familie. Hans far er Bigfoot, og sammen med sine forældre bor han sammen med et frækt egern, en gigantisk bjørn og en hel vaskebjørnsfamilie. Da Adams far hører, at et firma, Xtrakt, vil bore efter olie i naturreservatet, Rocky Valley i Alaska, tager hans straks afsted for at støtte demonstranterne, der prøver at få det stoppet for at beskytte den vilde natur. Men pludselig forsvinder Bigfoot sporløst! Adam samler sine dyrevenner og sammen med dem og sin mor, drager han ud for at finde farmand Bigfoot og afsløre ejeren af Xtrakts grønne løgne om ”ren” olie og ingen forurening. Det bliver et vildt eventyr.


SENIORBIO
DE SÆRLIGE
9/10

Skaberne af kæmpesuccesen DE URØRLIGE, Éric Toledano og Olivier Nakache, er tilbage med en vidunderlig, humoristisk og rørende film om to hverdagshelte. Det er den sande historie om Stéphane Benhamou og Daoud Tatou, der vil skabe bedre rammer for en gruppe unge, der falder uden for normen. På trods af pres fra flere kanter, har de sat sig for at samle de mennesker op, som samfundet ikke ved, hvordan man skal håndtere eller placere. Det bliver er enestående partnerskab og ikke mindst venskab, der bryder med traditioner og vanetænkning og bringer smilet tilbage hos nogle helt særlige mennesker. Ved forestillingerne kl. 9.15 + 12.00 kan der købes kaffe og en sandwich for 25 kr. Forestillingen kl. 14.30 er uden traktement. Pris per film 70 kr. Ved at møde op på dagen, kan man købe billet til en enkelt forestilling. Alle er velkomne uanset alder. 


OFFICER OG SPION
ØNSKEBIO
11/10 + 21/10

Filmen, der beskrives som et nyt pragtværk fra mesterinstruktøren Roman Polanski, handler om den berygtede Dreyfus-affære, hvor den unge officer Alfred Dreyfus, som var et af de få jødiske medlemmer af den franske hærs generalstab, bliver anklaget for at have videregivet militære hemmeligheder til det tyske imperium. Dreyfus, der var blevet spået en lovende karriere, degraderes i stedet og idømmes livsvarigt fængsel i det frygtede Devil's Island fængsel. Men da officeren Georges Picquart bliver udnævnt til chef for hærens efterretningsafdeling, finder han hurtigt ud af, at Dreyfus blev dømt på plantede, falske beviser, og at der stadig overleveres hemmeligheder til tyskerne. I et helt årti sætter Picquart både karriere og liv på spil i kampen for at afsløre sandheden og befri den uskyldige Dreyfus. Filmen vandt både juryens store pris samt den internationale kritikerpris på Venedig Filmfestival 2019.


TIL SAMA
ØNSKEBIO
13/10

TIL SAMA er lavet som et kærlighedsbrev fra den unge mor Waad al-Kateab til hendes 1-årige datter. En rørende og intim dokumentar lavet som en sidste hilsen, i det værste fald at hun og hendes mand ikke overlever krigen. Filmen starter i 2012, hvor Waad filmer sine medstuderende i deres demonstrationer - fulde af glæde og optimisme. Men så griber regimet i Syrien til brutale midler og flokken af venner må nu forsøge at undslippe både bomber, luftangreb og snigskytter. Men midt i krig og kaos er der også glæde. Hamza, der er læge på det sidste hospital i Aleppo, frier til hende, og den 1. januar 2016 kommer lille Sama til verden som et glimt af håb i en forfærdelig tid. Hospitalet bliver bombet, men sygeplejersker og læger bliver og fortsætter med at tage imod de sårede. Waad filmer de sidste dage af kampen om Aleppo og forsøger at give os svaret på det, som andre Syrien-film ofte lader ubesvaret: Hvorfor bliver de? Hvad er det, der gør, at de forsøger at skabe en hverdag midt i en verden af krig og død? For Waad og Hamza er det de små lommer af lykke med deres datter, der giver dem styrke til at fortsætte. Sama er deres symbol på håb og kærlighed. Et symbol som intet tyrannisk regime kan ødelægge.


LA BELLE EPOQUE
ØNSKE BIO
13/10

Den uimodståeligt charmerende film 'La belle époque' handler om den midaldrende, desillusionerede og lettere livstrætte Victor. Da en succesrig iværksætter, Antoine, en dag tilbyder ham en unik form for underholdning, får Victor vendt sit liv på hovedet. For Antoines firma giver sine kunder mulighed for at dykke tilbage i en hvilken som helst tidsperiode, de måtte ønske. Victor vælger at genoplive den mest betydningsfulde uge i hele hans liv. Den uge hvor han 40 år tidligere mødte sit livs kærlighed. En morsom, hjertevarm og underfundig fortælling med stjernespil af veteranen Daniel Auteuil.


THE FAREWELL
ØNSKEBIO
15/10

Billi har absolut ikke lyst til at forlade New York og rejse hjem til sin familie i Changchun, Kina. Men hendes gamle bedstemor Nai Nai er blevet syg og har kun få uger tilbage at leve i – noget Nai Nai ikke selv ved noget om, da familien har besluttet sig for ikke at fortælle Nai Nai sandheden om hendes tilstand. I stedet bruger de et bryllup som påskud til at samles. Billi lander i et minefelt af forventninger og hvide løgne. Men mens hun forsøger at navigere rundt, så godt som hun kan, genopdager hun sit land - et land hun forlod som barn. Og ikke mindst genfinder hun den store kærlighed, hun har til sin bedstemor. De stærke bånd, de deler, er ikke blevet mindre selvom de har levet adskilt i så mange år. Tværtimod er de så stærke, at det truer med af afsløre løgnen. Filmen er en hjertegribende, varm og morsom familieskildring om at finde tilbage til sine rødder og om at finde kærligheden til at tage afsked med en man elsker. Awkwafina, der spiller hovedrollen som Billi, vandt en Golden Globe for bedste kvindelige hovedrolle for sin rolle i filmen.


WILD ROSE
ØNSKEBIO
BIOGRAFKLUB DANMARK
16/10

Når man bor i Skotland, er alenemor til to, har en blakket fortid og arbejder som rengøringskone, er det nærmest utopi at drømme om at slå igennem som sanger. Ikke bare i Skotland – nej i Nashville. Men drømmer, det gør Rose. I hendes drømme står hun på scenen på The Grand Ole Opry, hun har succes, hun har sit eget band, publikum i sin hule hånd og de vildeste skinnende cowboystøvler. Men måske er hendes vej til drømmen, ikke så umulig som hun tror. Rose’s chef kender hendes fabelagtige stemme, og får arrangeret et møde med en legendarisk radiovært ved BBC, hendes mor giver hende et par verbale los i rumpetten og nu er det op til Rose, at beslutte om hun skal tage chancen med sin elskede countrymusik. I hovedrollen som Rose begejstrer Jessie Buckley med stor autenticitet og sin fremragende sangstemme. En hjertevarm og opløftende perle af en film.


DEN SORTE JORD
19/10 FORPREMIERE
22/10-25/10 + 27/10 DANMARKSPREMIERE

I 1933 får den unge walisiske reporter Gareth Jones som en af de få et interview med Adolf Hitler, og pludselig er han på alles læber. Målet for hans næste artikel, er en rejse til Sovjetunionen for at finde ud af, hvordan kommuniststaten så hurtigt er i stand til både at opruste hæren og modernisere landet – og allerhelst også få et interview med Stalin. Men rejsen bringer ham ulovligt til Ukraine, og her finder han svaret på Sovjets fremgang. Et svar, der ryster ham i hans grundvold! Han er chokeret vidne til, hvordan russiske soldater med vold lænser landet for alle værdier og efterlader sig millioner af sultende ukrainere. Samtidig er russerne på sporet af ham, og de vil gøre alt, hvad der står i deres magt for, at den forfærdelige sandhed ikke slipper ud… Den spændingsmættede biografiske thriller giver et skræmmende billede af et glemt folkemord. Filmen er uhørt stærk og lader ingen sidde uberørt i biografsædet. Det Gareth afslørede var så grusomt, at det inspirerede hans ven, forfatteren George Orwell, til at skrive ”Kammerat Napoleon” (”Animal Farm” – 1945). Filmen er instrueret af veteranen Agnieszka Holland var nomineret til Guldbjørnen under filmfestivalen i Berlin sidste år.


HERSELF
FORPREMIERE
BIOGRAFKLUB DANMARK

20/10
Endelig er Sandra kommet ud af sit voldelige ægteskab, og hun skal finde sine egne ben igen sammen med sine to små piger. Men det er lettere sagt en gjort. Der er ingen steder at bo, så de flytter ind på et larmende lufthavnshotel. Det kan hendes sparsomme budget ikke holde til i længden. Hun slås selv med de både psykiske og fysiske ar efter mange års hustruvold, og hun kan ikke holde ud at se sine døtre lide under situationen. Midt i kaosset med at tackle det hele, klare to jobs og holde eksmandens tilnærmelser fra livet tager hun, med støtte fra Dr. O’Toole, som hun gør rent for, en stor beslutning. Hun begynder at bygge et hjem til sig selv og pigerne for enden af O’Tooles have. Undervejs får hun hjælp fra mange fronter, men drivkraften er Sandras egen. Hun knokler for at skabe et liv i frihed og tryghed for sig selv og sine døtre. Filmen giver et rammende billede af følgerne af familievold og af et system, der ikke virker, men er også en hyldest til sammenhold og udholdenhed.


MADKLUBBEN
DANMARKSPREMIERE
22/10-2/11

MADKLUBBEN, der handler om de tre veninder Marie, Vanja og Berling, som har kendt hinanden lige siden skoletiden. De har hver især deres at slås med. Vanja er ikke rigtigt kommet videre efter sin mands død, Marie bliver forladt af sin mand på selveste juleaften mens Berling fornægter alder og lever det søde single liv. Efter en turbulent tid hjemme i Danmark trænger de alle tre at komme lidt væk, og de tilmelder sig et madkursus i Syditalien. Men kurset kommer til at byde på meget mere end madlavning. Mad, vin og varme løsner op og de lune aftener fyldes af både flirt og jalousi. Filmen er en livsbekræftende og livsklog komedie om, at livet absolut ikke slutter fordi tyngdekraften sætter ind, men at livet derimod stadig har mere at byde på og at det aldrig er for sent… På rollelisten kan vi bl.a. glæde os over Kirsten Olesen, Stina Ekblad, Kirsten Lehfeldt, Troels Lyby, Rasmus Botoft og Mia Lyhne. Filmen vises med danske tekster.
 


ERNA I KRIG
BIOGRAFKLUB DANMARK
29/10-4/11

Året er 1918. I Europa raser Første Verdenskrig. Tyskland er i voldsom mangel på soldater og begynder at indkalde de dansksindede sønderjyder til hæren. Da Feldwebel Meyer ankommer til Ernas hus, prøver hun at forklare ham, at hendes søn ikke er i stand til at gå i krig. Hun gentager lægens ord om, at Kalle er for dum til krig – hans sind er ikke som de flestes. Men der hjælper ingen kære mor – Kalle skal indtræde i hæren. Det får Erna til at tage et drastisk valg. For at kunne beskytte Kalle, klipper hun sit hår og bytter identitet med en soldat, der vil desertere. Erna bliver en del af den sønderjyske deling og inden længe går hun i krig. Filmen er fortællingen om en usædvanlig kvinde, der ikke vil lade noget som helst – heller ikke en krig - forhindre hende i at kæmpe for dét, hun har kært. Trine Dyrholm spiller på vanlig fremragende vis hovedrollen som Erna. Filmen vises med danske tekster.


ØV DA OGSÅ:
NO TIME TO DIE – KOMMER ALLIGEVEL IKKE DEN 12/11. DEN 3/10 FIK VI DESVÆRRE MELDINGEN OM, AT PREMIEREDATOEN ER UDSAT TIL APRIL 2021.

Bond nyder det afslappende liv på Jamaica, efter at han er stoppet som aktiv agent for den britiske efterretningstjeneste MI6. Men hans fredelige otium bliver afbrudt, da en af hans gamle venner fra CIA, Felix Leiter, kommer og beder om hans hjælp. Missionen er enkel – de skal finde en kidnappet videnskabsmand. Det viser sig dog hurtigt, at det slet ikke er opgaven. I stedet kommer Bond på sporet af en mystisk skurk, armeret med ny og farlig teknologi. Kom og nyd for femte og sidste gang Daniel Craig i den ikoniske rolle som actionhelten og kvindebedåreren James Bond.

Mange hilsner fra
Filmgruppen

Mie, Peter, Kathrine, Laila og Bente